2. Як користуватися скороваркою Синхро-клік.
Основні правила успішного швидкого приготування в скороварках з «Синхро-клік»

Принцип приготування зі скороваркою фірми Цептер.
Кришка «Синхро-клік» герметично закриває будь-яку каструлю фірми Цептер (Zepter), на дні якої проставлено фірмовий знак у вигляді корони, перетворюючи її в ідеальну скороварку. Перегріта пара не виходить назовні, що дозволяє доводити температуру всередині каструлі приблизно до 120 °С і тиск приблизно до 1 бару. Таким чином, Ви економите, у порівнянні зі звичайним процесом варіння, до 80% часу та до 60% енергії.
Як користуватися скороваркою Синхро-клік.
Основні правила успішного швидкого приготування в скороварках з «Синхро-клік»
 
2.1 Закривання і відкривання кришки

Повернути замикаючу ручку вліво до упору. Замикаючий механізм відкривається. Встановити кришку по центрі на каструлі, натиснути на неї таким чином, щоб вона повністю закрила краї каструлі. Повернути замикаючу ручку до упору вправо. Тепер кришка закрита.
 


 
Попередження: Ніколи не застосовуйте силу для закривання кришки; механізм виготовлений таким чином, щоб легко відкривався й закривався, без використання сили. Якщо кришка важко закривається, поверніть замикаючу ручку вліво та зніміть кришку; встановіть кришку назад, поверніть замикаючу ручку вправо. Якщо кришка, як і раніше, важко закривається, зв'яжіться, будь ласка, з нашою сервісною службою.

 

 


2.2. Не наповнювати каструлю більш як на 2/3
 
Маркування (подвійна риска в місці знаходження бічних ручок) вказує на допустимий рівень наповнення каструлі. При приготуванні супів, жирних бульйонів, основних страв, компотів, цілих шматків м'яса і т.ін. не наповнювати скороварку більш, ніж наполовину. В іншому випадку, продукт, що піднімається при приготуванні, наприклад, суп, може досягти кришки та навіть виливатися під тиском. Будучи покупцем фірми Цептер (Zepter), у Вашому доступі цілий набір фірмових каструль, що відрізняються розмірами по висоті, але мають однаковий діаметр. Таким чином, Ви завжди можете обрати відповідну каструлю для приготування тієї чи іншої страви та кількості порцій.
 
2.3 Завжди додавати в скороварку рідину для утворення пари
 
Залежно від вмістимості каструлі Цептер (Zepter), в неї потрібно додавати відповідну мінімальну кількість рідини (води, бульйону) для утворення пари, необхідної для приготування страв.
Приблизна кількість рідини в залежності від ємності:
 
до 3 л - близько 1 чашки
 
від 3 до 5 л - близько 1,5 чашки
 
більше 5 л - близько 2 чашок.

2.4 Нагрівання і приготування до готовності
 
Заповнену продуктами та закриту каструлю нагрівати на плиті при положенні перемикача на максимальному ступені нагріву. Як тільки підніметься регулятор тиску – червоний стрижень (у такому положенні комбінований клапан закривається), переключити плиту на наступний, менший або мінімальний ступінь нагрівання. Процес приготування починається. Вказівник спеціального термометра, який на початку процесу приготування (момент підняття червоного стержня) знаходиться в жовтому діапазоні, починає повільно переміщатися в зелений діапазон. В ході процесу приготування до готовності вказівник повинен знаходитися приблизно в середині зеленого діапазону. Для забезпечення такого положення покажчика необхідно відрегулювати відповідний ступінь нагріву плити.
 
2.5 Якщо температурний індикатор переміщається в червоний діапазон

Якщо температурний індикатор переміщається в червоний діапазон, це означає, що Ваша плита включена на надлишкову подачу тепла: Ви переключили її з запізненням або на недостатньо низький ступінь нагрівання. При цьому спрацьовує комбінований клапан, і перегріта пара, з легким шипінням, виходить через отвір для випуску пари. Температура всередині скороварки падає. У цьому випадку рекомендується зняти скороварку з плити (тримайте скороварку за ручки або використовуйте рукавички) на короткий час до повернення температурного індикатора в зелений діапазон. Переключіть плиту на мінімальний ступінь нагріву

2.6 Після закінчення зазначеного часу приготування

Після закінчення зазначеного часу приготування необхідно знизити температуру всередині скороварки з 120 °С до менше, як 100 °С, а тиск до величини, яка дозволить відкрити кришку. Для цього необхідно випустити пару з скороварки або охолодити її.
 
Для цього можна скористатися одним з трьох способів:
 
а) Відкрити та закрити регулятор тиску (отвір для виходу пари) на кілька секунд – тобто натиснути на червоний стрижень і дати йому піднятися кілька разів, щоб запобігти переливанню рідини або їжі через краї посуду (деталь 46). Кипляча пара виходить через безпечний клапан (випускний отвір). Температурний індикатор повільно переміщається назад в жовтий діапазон. Після того, як регулятор тиску (червоний стрижень) опуститься і не повернеться у верхнє положення при знятті пальця, можна відкрити кришку.

УВАГА!
 
При випуску пари безпечний клапан (випускний отвір) повинен бути спрямований у протилежний від Вас бік.
 
б) Гарячу скороварку помістити в мийку, наповнену холодною водою приблизно на 5 см, і зачекати, поки регулятор тиску (червоний стрижень) не опуститься вниз (тримайте скороварку за ручки або використовуйте рукавички). Тільки після цього можна зняти кришку.
 
в) Економна господиня вимкне плиту заздалегідь, незадовго до закінчення приготування. Завдяки термонакопичувальним властивостям дна каструль Цептер, процес приготування ще деякий час продовжується при повільному зниженні температури. Температурний індикатор повільно переміщається в жовту зону до моменту повного опускання регулятора тиску (червоного стрижня), після чого можна відкрити кришку.

Сподіваємося, ця інформація була корисною для Вас